Вы просматриваете тему История дома поблизости ул. Медицинской (район психбольницы) в подразделе Жизнь города Полтава, который находится в форуме Полтава; Сообщение от laithemmer RAMM , не лякайте Кобіту! Вона ж іти не захоче! С ким
Я був у цьому будинку вчора. Шкода що на другий поверх тепер дуже складно забратися, бо сходів немає вже давно, а з під лазу, що веде на другий поверх прибрали (викрали) купу заліза, по якій можна було зашкребтись наверх. Нічого там страшного нема, якщо хтось буде йти. Раджу взяти пару пляшок масандрівського портвейну - це як раз те місце, де такі напої вживаються за милу душу.
Як дістатися? Доїзжаєте до зупинки "Психіатрична лікарня", заходите у ворота лікарні (зазвичай охоронець пропускає без питань), йдете прямо до адміністративного корпусу (напроти нього пам’ятник - жінка волоче мужика), оминаєте адміністративний корпус, заходите в дубраву зі сторічними дубами (ще один привід сюди прийти), проходите дубраву наскрізь і ліворуч буде йти асфальтована дорога, засаджена тополями. Це дорога до цього будинку. Будинок видно здалеку, тим більше зараз, коли листя пало.
Біля будинку є вагончик охоронця, але він стереже рибний ставок і тому охоронцю байдуже до тих, хто прийшов лазити в той будинок. До речі років два з тому (у цьому будинку буваю щороку, бо тут особливо надихаюча атмосфера як на мене), один з охоронців ставка розповіві нам, що то наче будинок якогось пана (помещика - російською), якому начебто належало село Івонченці (Івонченці там видніються метрів за 700), але чи була тут лікарня він не знав.
Аргументи "за" лікарню такі: коли я тут побував вперше, ми з товаришем знайшли гору баночок "Мазь ртутная серая". Етикетки старовинні, десь 30-40-х років. А ще там стояли такі здорові шафи типу автоклавів для стерилізації шприців та інструментів. Ці шафи зникли як майже всі залізні речі.
Всередені багато цікавих архітектурних деталей - залишки печей, своди, арочні елементи. Зверніть увагу на сводчаті (не знаю як це слово українською) конструкції стелі, мабуть з чавуну. Взагалі прикольне містечко. Цікаво було б взнати шо то було насправді.
Ну, если я ничего не путаю, это медсестра, которая спасает солдата. Но во времена учебы в медакадемии, на парах по психиатрии, мы называли этот памятник "Передозировка аминазина")
Официальное название памятника, кажись, "Медицинским работникам, участникам Великой Отечественной Войны". Как-то так...
Находится этот дом в Ивонченцах. У нас недалеко от него дом (остался после дедушки с бабушкой). Ребятишками часто там гуляли, пару раз были внутри - когда еще никакой охраны не было.
Дата на доме - вроде 1904 (если я не ошибаюсь). Тогда все окресные земли принадлежали одному пану, а это была его усадьба. Ланшафт той местности мне очень нравится, много холмов, ручейков-озер. Особенно там красиво весной-летом, когда все покрыто зеленью. Рядом с домом пруд, с пруда вытекает ручей, который тянется оооочень далеко за пределы города на северо-запад.
ще згадав одну деталь, що може свідчити про те, що тут якийсь час було медичне відділення - це характерно пофарбовані стіни: до половини пофарбовані зеленою масляною краскою, а вище - штукатурка (так фарбували стіни в під’їздах багатоквартирних будинків, в школах, в лікарнях). То за гігієнічними нормативами так фарбували, щоб можна було мити стіни. Всередині будинка лишились фрагменти цих стін і фарби на ній. В приватних будинках так би не фарбували...
Тобто можливо, що після розкуркулення того пана, тут розміщувалась психіатрична лікарня.
А ще там ззаду є апендікс, явно добудований пізніше. Ялино, а можна фоток виду ззаді?
Офтоп:
кстати "Вскоре после совещания Полтавское земство приступило к строительству новой больницы, которое было завершено в 1886 г", а если на доме написано 1904, то несходочка получаеться...
Вот еще нашел..Знаете улицу Головко на Леваде? Если я не ошибаюсь то он был писатель, который убил свою дочь и жену. Вот отрывок...
"Как бы там ни было, Головко арестовали и поместили в следственный изолятор. Там его осмотрел психиатр и рекомендовал направить на лечение в психиатрическую больницу. Как долго находился Головко на лечении неизвестно. Не ясно, чем его лечили и от чего именно. Уходя из Полтавы в 1943 году, немцы подожгли больницу и довоенный архив сгорел. Скорее всего, история болезни Головко была изъята задолго до этого. Во избежание, так сказать, кривотолков. И, чтобы не поощрять нездоровое любопытство. Главный врач, обладавший соответствующей информацией, был человеком многоопытным и в силу этого осторожным. Он тоже не хотел поощрять нездоровое любопытство. Впрочем, он показал мне отделение, где лечился Головко. Это было украшенное колоннами добротное кирпичное здание дореволюционной постройки. Какое-то время я работал в этом здании. Лечил больных. Осуществляя тем самым связь времен. Судя по всему, довольно быстро психическое состояние Головко пришло в норму. И он начал писать роман "Бур`ян", который вознёс его на вершины украинской советской литературы, сделал живым классиком, человеком, к которому обычные мерки, в том числе юридические, не применимы."
http://nedorazvmenie.livejournal.com/1054548.html