Магазин спортивного харчування Strong Life
Дерево благодарностей176Благодарности
+ Ответить в теме
Страница 2 из 17
Показано с 11 по 20 из 168.
    Пророк

Re: Полтавські вулиці

Ответ Сообщение от Victorious Посмотреть сообщение
    Дитина з цього починає пізнавати світ. воно пита тата - а шо то за чувак? і тато змушений обирати одну з трьох відповідей: 1) це наше фсьо, 2) воно нищило україну, а ми йому носимо квіти, 3) а какая разніца, мене воно не колише шо стоїть у моєму місті. я вважаю всі трі варіанта однаково шкідливими.
    у пам'ятника Гоголю чи Котляревському був би зовсім інший діалог.
    Згодні?
    Я б біля пам’ятника Леніну, Сталіну і т.д., при такому запитанні, відповідала б в міру своїх знань про цю людину. І намагалась б розповісти максимально об’єктивно і відсторонено. Точно так само, як розказала б в загальних рисах про Гоголя чи Котляревського. Я б не вигадувала про Сталіна нічого рожевого, але й не кричала б з піною у рота, шо він вбивця. Це історична особистість, і це частина нашої історії...

Пам’ятники - це ж для того, щоб пам’ятати, а не обов’язково для того, щоб любити. Є багато пам’ятників певній річниці ЧАЕС. Хіба це значить, що ми любимо цю подію? Може ми хочемо повторення? - Ні. Не любимо і не хочемо. Але ми повинні це знати і повинні пам’ятати.
    Згадується ще один цікавий пам’ятник в Москві...десь в одному з центральних парків - пам’ятник людським вадам(зараз пошукаю в себе.. може знайду)
    Точно так само і Сталін, Ленін.....
    Не знаючи минулого, не буде майбутнього... чи не так?
    Ну і ще раз наголошую - в назвах я виступаю за історичність. І тому.. одна справа, коли місту чи вулиці повертають її стару назву, обгрунтовуючи це тим, шо колись вона була насильно переіменована і названа в честь якогось більшовика, а інша справа - давати вже десяту назву за час її існування.
    От наприклад, вулиця Рози Люксембург...навряд чи до цього називалася іменем Раїси Кіріченко. А як називалася? Чому ж було не повернути стару назву?

Офтоп:
    Знайшла!

part of me

Пам’ятники, назви вулиці й інше робиться не тільки для вшанування пам’яті, а для того, щоб люди бачили, що якісь їхні діла і вчинки не будуть забуті їх предками. І це, наприклад, може стати вирішальним в той момент, коли людина буде вирішувати чи варто їй загинути або зробити щось заради чогось або когось. І дивлячись на пам’ятник катові, що може подумати дитина? Що він або хтось гарний чи позитивний в нашій історії, чи що, якщо вбивати людей тисячами, то тебе теж будуть славити і пам’ятати. Пам’ятники вадам? Вони є у кожного, їх можна висміювати, але не багато хто захоче вважати себе жадібним чи обжерою. Пам’ятники літературними персонажам? Вони вшановують твори, створенні образи, письменників. Пам’ятники людям, які захлиналися людською кров’ю? Вони… захлиналися людською кров’ю!?
    Пророк

Ответ Сообщение от fragov Посмотреть сообщение
    Пам’ятники, назви вулиці й інше робиться не тільки для вшанування пам’яті, а для того, щоб люди бачили, що якісь їхні діла і вчинки не будуть забуті їх предками. І це, наприклад, може стати вирішальним в той момент, коли людина буде вирішувати чи варто їй загинути або зробити щось заради чогось або когось. І дивлячись на пам’ятник катові, що може подумати дитина? Що він або хтось гарний чи позитивний в нашій історії, чи що, якщо вбивати людей тисячами, то тебе теж будуть славити і пам’ятати. Пам’ятники вадам? Вони є у кожного, їх можна висміювати, але не багато хто захоче вважати себе жадібним чи обжерою. Пам’ятники літературними персонажам? Вони вшановують твори, створенні образи, письменників. Пам’ятники людям, які захлиналися людською кров’ю? Вони… захлиналися людською кров’ю!?
    Схоже на читання книг виключно з позитивним головним героєм.
    Я знаю одну людину, якій книга автоматично не подобається, якщо головний герой - негативний.
    part of me

kobieta, пам’ятники вшановують пам’ять, славлять — це їх основне призначення.
    В книзі герої описуються, пояснюються їх дії. Автор може заставити ненавидіти когось, чи навпаки.

В тебе є можливість дати людям дві книжки. В першій, написано, який Ленін — молодець, як він переписував свої роботи в школі по 10 разів, страждав від капіталістів, боровся за народ, з єдиним бажанням його врятувати від буржуїв. В другій, про те, як він захоплював владу і скільки людей загинуло із-за нього і із-за тоталітарного режиму, який він встановив. Яку ти даси?

Пам’ятник підсвідомо «дає» першу книгу. Видатна людина, яку за щось прославляють.

І цей пам’ятник не має ніякої історичної цінності, можливо буде мати років через 300, але може його тоді варто поставити в музей?
    Серега...

Считаю что улицы надо называть нейтрально. Во-первых это красиво, во-вторых не будет идеологических споров. Помните как в песне Ю.Антонова " Пройду по абрикосовой, сверну на виноградную, и на тенистой улице я постою в тени...." . А памятники Ленинам, давно уже пора сравнять с землей....или в конце-концов вывезти за пределы города.
    Пророк

Ответ Сообщение от kobieta Посмотреть сообщение
    Я б біля пам’ятника Леніну, Сталіну і т.д., при такому запитанні, відповідала б в міру своїх знань про цю людину. І намагалась б розповісти максимально об’єктивно і відсторонено. Точно так само, як розказала б в загальних рисах про Гоголя чи Котляревського. Я б не вигадувала про Сталіна нічого рожевого, але й не кричала б з піною у рота, шо він вбивця. Це історична особистість, і це частина нашої історії...
    .....
    Не знаючи минулого, не буде майбутнього... чи не так?
    Ви вважаєте, що Ленін, Сталін - частина нашої історії (я би сказав, так само як і Гітлер, який на відміну від перших двох навіть був у Полтаві). Я вважаю, що це частина НЕ НАШОЇ історії, яка нас зачепила якмось краєм. А якщо подивитись на наше місто, Мазепа, Петлюра, патріарх Мстислав, виглядає, не є частиною нашої історії. Вам це не здається дивним?

Ответ Сообщение от kobieta Посмотреть сообщение
    Ну і ще раз наголошую - в назвах я виступаю за історичність. І тому.. одна справа, коли місту чи вулиці повертають її стару назву, обгрунтовуючи це тим, шо колись вона була насильно переіменована і названа в честь якогось більшовика, а інша справа - давати вже десяту назву за час її існування.
    От наприклад, вулиця Рози Люксембург...навряд чи до цього називалася іменем Раїси Кіріченко. А як називалася? Чому ж було не повернути стару назву?
    назви вулиць ОБ'ЄКТИВНО несуть смислове навантаження. Ідеологія - це дурне слово, чуже; по-англійськи - world outlook, по-німецьки - Weltanschauung. СВІТОГЛЯД, так точніше. Назви вулиць, як і все навколо нас, формують світогляд.
    Полтава бачила дві хвилі примусової ідеологізації назв. Перша була пов'язана з 100-річчям Полтавської битви, після чого з'явились оті всі петровські, олександрівські, миколаївські і т.п.
    Друга сталася по приході більшовиків. Існував план монументальної пропаганди, циркуляри героїв, які мали бути увічнені - звідси рози, карли і клари, якими рясно усипаний схід України.
    заклики не ідеологізувати назви вулиць зараз (з чим я в принципі погоджуюсь) означають лише, що ми і далі толеруємо ідеологію російської імперії та срср. щоб зробити міську топоніміку деідеологізованою, необхідно прибрати накинуту комуністичну ідеологію, ніяк інакше.
    PS Стосується не лише Леніна. Бумажний провулок - це теж світогляд.
    Sky
    Небо в твоїх очах ©

Найкраще місце на даний час для пам'ятника Леніну - це якийсь дальній куток парку Ленінського комсомолу, який знаходиться трохи нижче і не так давно був розчищений і приведений до ладу.
    А от що до перейменування - хочеться зрозуміти всіх, але ж навіщо перейменовувати вулицю, не маючи необхідної кількості коштів та правильно оформлених усіх документів, щоб після таких змін не страждали люди, які живуть на ній.
    Пророк

Ответ Сообщение от Sky Посмотреть сообщение
    ...
    А от що до перейменування - хочеться зрозуміти всіх, але ж навіщо перейменовувати вулицю, не маючи необхідної кількості коштів та правильно оформлених усіх документів, щоб після таких змін не страждали люди, які живуть на ній.
    Можно начать с переименования улиц, названных в честь самых одиозных личностей. Постепенно. Выработать план, чтобы людям это доставило бы минимум проблем. Была бы только воля, а ее то как раз и нет. Скорее наоборот.
    2.0

а якшо Жовтнева була Алєксандровська? то чи не шило на мило? хотя до того вона тоже якойсь була...
    wwa
    Завсідник

біля земельного банку/нквд/гестапо/кгб/сбу
    Это всё там было?

припустимо, форумчанка N. у свій час кохалась у прилеглих до нього кущах. чи вважаєти ви цю подію достатньою підставою для того, аби його повернули на місце?
    Ну это перегиб!...
+ Ответить в теме
Страница 2 из 17