Я стверджую, що цей розрахунок:
Містить суттєву помилку. Якщо ми відняли ПДВ з отриманої фактично на руки зарплати, то маємо врахувати, що ці 1700 грн. залишилися на придбання товарів і послуг БЕЗ УРАХУВАННЯ ПДВ. Тобто на 20% (точніше - на одну шосту частину) дешевше, ніж написано на цінниках.Это именно сумма ДО налогообложения. И вычитать надо не 20 %, а минимум 40 : 20 % - подоходный налог и прочие начисления + 20 % - это т.н. НДС - сумма с каждой траты ваших же денег в торговой сети, которые идут в бюджет.
Так что 2800 (средняя зарплата) минус 40 % - итого на руки человеку остается менее 1700 грн. Это РАБОТАЮЩЕМУ.
Тепер щодо платників і не платників ПДВ. Ми можемо розглянути простий приклад, як певний товар перепродає з націнокою підприємець А (платник ПДВ) і підприємець Б (не платник ПДВ). Які кошти при цьому перераховуються до бюджету. Можливо, tayatlas спочатку наведе простий розрахунок?
хех. Давайте візьмемо у цифрах з прикладу tayatlas. Нараховано 2800. Віднімаємо 20%, які складають податки (хоча ця цифра не точна) - залишається 2240 грн. Ця сума отримана на руки. На неї людина може придбати 10 товарів за ціною 224 грн., наприклад (сплатиши при цьому включений до вартості ПДВ, я не заперечую). Але 10 товарів людина взяла і понесла додому. От ці 2240 грн. і є, на мою думку РЕАЛЬНОЮ ЗАРПЛАТОЮ.
tayatlas же, на мою думку, помилково стверджує, що реальна зарплата складає лише 1700 грн. Розумію, але тоді, щоб зрозуміти реальну купівельну спроможність треба віднімати від вартості товару за цінником одну шосту частину вартості. Що тут має відношення до Дзен? )))
Взагалі я вважаю ПДВ корисним податком. Він стимулює підприємця заробляти не високою націнкою (доданою вартістю), а саме великими обсягами товару. Теж можна навести розрахунок, це не складно.