Рецепти не нові.
Що є найбільшою вадою?
Корупція. Чи, нехай м'якше, кумовство.
В Японії після другої світової війни цю проблему вирішувала окупаційна влада, двічі повністю змінивши всю поліцію. В новіші часи я знаю два успішних приклади за однією схемою - це Туреччина і Грузія. Шлях був такий: зменшення чисельності при збільшенні платні і відповідальності. Але це технічна сторона. Для її реалізації потрібне 1) справжнє бажання, 2) кадри. Тобто керівники (навіть не МВС, а держави) мають поставити собі таку мету і знати, хто може її реалізувати, від самого верху, неухильно і послідовно.
В конкретних заходах можуть допомогти:
- західний досвід, яким той же захід готовий поділитись в рамках численних програм. Це і відеоспостереження, і автоматична фіксація порушень на дорогах, і інше, що не ставить міліціонера перед необхідністю вибору - помітити чи не помітити правопорушення.
- незалежний суд, здатний розставити крапки над і, в т.ч. у разі зловживань з боку міліції
- громадянське суспільство, яке не дасть спуску бездіяльній чи корумпованій міліції.
Наразі я не бачу підстав для покращення ситуації, насамперед через головну проблему - небажання керівництва держави щось змінювати на краще. Коли перші особи не поважають закон, важко чекати цього від усіх інших.
Але це не значить, що треба опустити руки.

4Благодарности

,