Офтоп:Rinka, нууу...я можу на твої красоти сказати тіки "нра" або "не нра" бо я не в темі "законів жанру". але тяга до діалогу це харашо.
Вы просматриваете тему Газета «Справжньо» № 3-4 в подразделе Новости Полтавы, который находится в форуме Жизнь города Полтава; Офтоп : Rinka , нууу...я можу на твої красоти сказати тіки "нра" або "не нра"
Офтоп:
Звісно, ні, не відкидаю. Просто ви сформулювали не досить точно: критика не те щоб дає можливість виправляти помилки, а, скоріше, вказує на них. Можливість виправляти залежить від інших чинників.
Rinka, До речі, вас тут назвали митцем. Я би хотів спитати вашої думки стосовно критеріїв мистецтва. Питав про це Нікелер в іншій темі, але вона так і не відповіла, мабуть її думка ще формується. Тобто ось ми беремо шмат каменя і починаємо його обробляти - це і є культура. Але один митець витесує витвір, який всі шанують, а інший не привертає уваги. А може біти і так, що всі критикують цей твір, вважаючи його порушенням всих норм, але через декілька років розуміють, що це - просто новий стиль, чи ще шось. Тому постає питання - як оцінювати витвір мистецтва?
(Це безвідносно до нашої газети)
Не згодна. Це як у наркоманів і алкоголіків: визнання того, що ти хворий – перший крок до одужання.
В тій чи іншій мірі мистецтвом можна назвати будь-яку діяльність людини, в яку вона вкладає не лише душу, але і певні вміння. Тобто, якщо я візьму в руки шмат каменю, то навряд чи з цього витвір мистецтва, бо я нічого в тому не тямлю. Але, якщо я загорюся цією справою, почну її вивчати, вдосконалюватись у ній, то можливо з часом і досвідом з того щось вийде.
Власне мистецтво поняття абстрактне і тут можна довго обговорювати: один науковець вважає так, а інший так, а от я по-іншому... Продукт мистецтва – часто матеріальний. І тут з*являється критерій якості. Я може і знаю в теорії про ямби, хореї і решту технік, але читаючи вірш майстерно і талановито написаний, я як простий читач, не буду над цим сушити собі голову. Я насолоджуватимусь. Так от головне, на мою думку - враження, емоції, подив.
Мистецтво – це майстерність. Коли для тебе, як творця, технічні аспекти (яким інструментом витесувати саме з цього каменя цей елемент) відходять на другий план, а на першому – те, ЩО хочеш сказати, чим поділитися.
Rinka, Отже,
душа + майстерність (якість) = емоція глядача.
А якщо майстерно вкладаються негативні, або особисто вами несприйнятні почуття/думки? Це має право на існування в якості мистецтва?
Сприйняття (несприйняття) певного продукту мистецтва особиста справа кожного. Але в тому випадку, коли це свідоме, пропущене через себе і свою голову, а не нав*язана, прийнята чиясь модна точка зору.
От модно пливти проти течії - багато пливуть, не задумуючись куди і навіщо
Rinka, дякую за думки.
так, складна тема. багато суб'єктивного в критеріях. багато чинників впливає як на глядача, так і на митця. зрештою, ми всі варимося в одному суспільстві, яке все таки формує наші смаки, одночасно намагаючись випростуватися із його обмежень.
Yonshi, тоді зустрічне питання. Ваша точка зору???
Rinka, Кінцевого варіанту я не маю. Тому і вас питав. Є гіпотези: мистецтвом, вартим уваги можна називати все, що сколихує шось в душі, що примушую думати, можливо, викликаючи дискомфорт (будь-що нове народжується в муках), що розширює наші межі, відкриває нові світи, або нові точки зору на наш світ. Все, що сприяє "розумінню" світу по-новому. В такому сенсі, наука для мене є великим задоволенням, так само й мистецтво. але вони працюють в різних сферах (про це була стаття в другому номері).
Інша гіпотеза, суто суб'єктивна, але й правдива: мистецтво, варте уваги, це те, що мені подобається. Пояснюю: якщо немає ніяких інструментів для "виміру" мистецтва, окрім нашої душі, то я, як сприймаюча істота, маю можливість зробити власний "замір", і для себе вирішити чи подобається чи ні мені цей твір. Взагалі, коли йдеться про оцінювання мистецтва, будь які думки, які не визнаються суб'єктивними мають бути відкинуті, або переглянуті. Немає інших точок зору аніж суб'єктивних. Ми лише довіряємо більшості таких особистих точок зору, які належать поважним, досвідченим художникам, називаючи їх вибір виправданим.
Yonshi, а може варто менше теоретизувати, а просто робити те, що тобі подобається, вдосконалюватись і розвиватися, досягати якості і філігранності. А про те, мистецтво це чи ні - нехай судять споглядачі. Адже якщо тобі справді подобається те, що ти робиш, ти не маєш на меті визнання і славу, а просто отримуєш задоволення від процесу, від результату.
"Пиши, коли не можеш не писати", - колись сказала мені одна хороша людина :)
Творіть, коли не можете не творити - тоді це мистецтво!
Rinka, Ну ви ж спитали, я розповів.
Для душі я займаюся багато чим (якщо це ви особисто до мене висуваєте пропозицію щось робити), але для газети мені необхідно виробити критерії, більш точні, ніж є наразі.