Ви переглядаєте тему Складаємо словник полтавського балаку в розділі Мова та Література, що є підрозділом форума Творчість та Інтереси; Відповідь: Допис від Mr. dUSHA сємочки - див. "лопездрики" :) Як варіянт лузпиндрики , мабуть ...
| Результати опитування: Чи треба позначати офтопом неполтавські слова? | |||
| Так | | 16 | 72,73% |
| Ні | | 6 | 27,27% |
| Голосували: 22. Ви ще не голосували в цьому опитуванні | |||
![]() |
| | LinkBack (1) | Параметри теми |
29.06.2007
| [permalink] | |||||
| Філін |
Відповідь:
Відповідь:
Відповідь:
Востаннє редагував Mr. dUSHA: 29.06.2007 о 23:03. | |||||
02.07.2007
| [permalink] | |||||
| - |
Відповідь:
) Десь у 80-х з’являється його маргінальний синонім слівце "чорт" та "чорти" і вже у 90-х з’являється нині чинне "бик", "бики" та "бичарня", що зазвичай не потребують перекладу.Що ж до згадуваного слова когут, то слід зауважити про різницю у наголосах цих слів: "когут" на першому, "кугут" - винятково на останньому. Відповідь:
Відповідь:
Наступна добірка слів, що можливо ще існують у нашій говірці, а можливо вже й позникали:
Востаннє редагував Odo: 02.07.2007 о 19:09. | |||||
03.07.2007
| [permalink] | ||
| змія болотяна ОЧКОва |
Офтоп: - Драстуйте Частіш трапляється ДРАТУЙТЕ, але наголос на першому складі:) Здоровило, -а, ч., розм. Людина, яка відзначається силою, міцною будовою і перев. високим зростом; Мені ще БУГАЙ в цьому ракурсі подобається Вихтик - шмат ганчірки для протирання столу. А ще вживається ВІХОТЬ, як жмуток чого-небудь. Гелик - невихований, недолугий чоловік; туди ж Стицько . Додаю: ....як Тузік, тряпку;ї ....як мавпа газету; ....як Петлюрівську гармошку. Мудрагеля - хтось розумний. здибати- зустріти. їдло - їжа Востаннє редагував Odo: 20.02.2008 о 10:06. | ||
03.07.2007
| [permalink] | ||
| горгона пилипівна |
ну держіть ще: помЕдори - томати; сидю, чудю - я думаю зрозуміло; лучче - краще; мармиза - лице; піндюрка - маленька тара для чогось. стачить? я думаю поки так ;) ПиСи: мерсю ля комплюмант :) приємно стати "музою" для такої ржачної теми. хоча насправді я проти суржика, але встояти перед його колоритом ну ніяк не можу :) | ||
| Користувачі, що подякували nickeler за цей допис: |
03.07.2007
| [permalink] | |||
| Філін |
Відповідь:
На мою думку, в неї найбільш колоритно і абсолютно не вульгарно виходить розмовляти суржиком з елементами матюків. :) Западенець - західняк, мешканець або виходець із зах. України; Часто таку людину в полтаві називають словом Бендера Руґеля здебільшого вимовляється як Рогеля, хоча можливо вимова змінюється взалежності від місцевості. І Вам, пане ОДО, частіше зустрічався саме Ваш варіант. :) Те ж саме і стосовно слова Вихтик. Я його чув здебільшого як віхтик або ж віхоть. Навіть приказка є: Незнала срака віхтя. Доречі щодо приказок: мій дідусь дуже полюбляв приказки Шоб ти пішов на собаче тирло! Налетіли, як гомендановці... а також багато інших... Як згадаю - доповню. пуцвірок - так само, як і піндюрка, означає щось або когось маленького. Востаннє редагував Mr. dUSHA: 03.07.2007 о 19:12. | |||
05.07.2007
| [permalink] | ||
| горгона пилипівна |
ще: їдріть-колотить - типу як матюк, але його лайт-замінник пацьорки - волосся, зазвичай або мокре, або довге, або засмоктане шльопки - шльопанці шмурдяк - вино палові крабочки - крабові палички пихарікі - сухарики каламари -кальмари гурки - огірки ріголетто (або "зраз в Бухарест, а потом в Ригу через Горловку") - ну коротше думає зрозуміло, проблюватися зп)яну сплюха - заспаний (а) блін, тематична добірка получилася :) | ||
| Користувачі, що подякували nickeler за цей допис: |
![]() |
| Закладки |
| Параметри теми | |
| |
Схожі теми | ||||
| Тема | Автор | Розділ | Відповідей | Останній допис |
| Новини Полтавського міського клуба Банзай Кіокушин Карате | fragov | Кіокушин Карате | 20 | 13.06.2008 12:09 |
| Полтавського «регіонала» увіковічнили в граніті | RSS | Теревені | 9 | 19.03.2008 17:36 |