>>> ДОПОМОЖИ ДІТЯМ НА НОВИЙ РІК! <<<

Групи RSS Календар Учасники Всі альбоми Ігри Блоги Правила

Результати опитування: Чи треба позначати офтопом неполтавські слова?
Так 16 72,73%
Ні 6 27,27%
Голосували: 22. Ви ще не голосували в цьому опитуванні

Відповідь

LinkBack (1) Параметри теми
Старий 28.03.2008   [permalink]
Гуру

Re: Складаємо словник полтавського балаку

Офтоп:
Відповідь:
Допис від Sir Переглянути допис
Не згоден, гу́зно - анальний отвір. А замість ду́па на Полтавщині (і не тільки) вживають слово сра́ка.
А велосипед з підвісним мотором звуть газовичо́к.
Ну так, хто ж не чув співака Левко-Дурко?

Кукургу́за - кукурудза.
Га́нжа - житель с. Ганжівка, вживається як зневажливе слово.
Пу́виця - гудзик.
Угра́в - зламав.
ХА ещё вспомнил "Дурбэцало"))Бу-га-га

Востаннє редагував **SEM**: 28.03.2008 о 14:40.
Користувачі, що подякували **SEM** за цей допис:
-

Офтоп:
Відповідь:
Допис від **SEM** Переглянути допис
... ещё вспомнил "Дурбэцало"))
Дійсно є таке слівце:

Дурбецало - дурень.

Востаннє редагував Odo: 28.03.2008 о 12:27.
Філософф

Відповідь:
Допис від Odo Переглянути допис
Дійсно є таке слівце:

Дурбецало - дурень.
Слівце таке є, але воно явно не суто полтавське. Я його вперше почула з уст чернігівської людини(вже тут згадуваної).
Так що...допускаю, що воно розповсюджене в багатьох регіонах і немає ніякого відношення до полтавського балаку.
Користувачі, що подякували kobieta за цей допис:
Гуру

Офтоп:
Відповідь:
Допис від **SEM** Переглянути допис
ХА ещё вспомнил "Дурбэцало"))Бу-га-га
Я чёттА не понял где в моём предложении хоть капля ОФФтопа ?! совсем ?! Чёто админы воще не читают когда в ОФФ отправляют!

Шановний, зверніть увагу на голосування у цій темі.

Востаннє редагував Odo: 28.03.2008 о 15:39.
Старий 15.04.2008   [permalink]
Новачок

Хто чув слово «гляганка»? У мене таке відчуття, що слово більш локальне за Полтавщину, а саме - Кобеляччина.
Користувачі, що подякували Sir за цей допис:
-

Відповідь:
Хто чув слово «гляганка»? У мене таке відчуття, що слово більш локальне за Полтавщину, а саме - Кобеляччина.
Я не чув, але словник.нет знає таке слово:
Відповідь:
ҐЛЯҐАНКА див. ґляґанець.
ҐЛЯҐАНЕЦЬ, -нця, ч., ҐЛЯҐАНКА, -и, ж., діал. Солодкий сир.
Примітка "діал." є, але гарантій, що це винятково полтавське слово немає. Почекаємо, що скажуть наші форумні експерти

Востаннє редагував Odo: 15.04.2008 о 09:17.
Філософф

Відповідь:
Допис від Odo Переглянути допис
Я не чув, але словник.нет знає таке слово:Примітка "діал." є, але гарантій, що це винятково полтавське слово немає. Почекаємо, що скажуть наші форумні експерти
Я теж такого ніколи не чула...
Солодкий сир.. - це шось типу молозива?
-

Відповідь:
Ви нас заінтригували. Напишіть блск. у якому значенні це слово вживається?
Завсідник

Виряхатися-нарешті кудись попрямувати після довгих зборів. Наприклад, просидівши 3 години біля дзеркала за макіяжем, вона, нарешті, виряхалась на дискотеку.
Користувачі, що подякували Руда за цей допис:
Новачок

Ґляґанка

«Гляганый сыр — приготовляется домашним образом из овечьего и (гораздо реже) коровьего молока крестьянами Полтавской губернии, преимущественно в Кобелякском уезде. Эта лакомая для неприхотливого вкуса пища не встречается в продаже на рынке, так как летом, слегка просоленая, не может сохраняться даже на льду дольше 3 — 4 дней, а обыкновенно уже через 2 — 3 дня горкнет. Способ приготовления очень прост: в хорошо истопленной русской печке выгребают угли в переднюю часть ("припечек") и, подогрев на них молоко до 25 — 27°Р., опускают туда "гляганку" — желудок молодого барашка, предварительно хорошо вымытый, посоленный и высушенный растянутым на вилообразной палке. Одна гляганка годится для приготовления сыра много раз, но должна быть после каждого приготовления хорошо промыта и высушена. Через час молоко вполне створожится и в нем образуется пласт слоистого сыра, который кладут на кусок холста и помещают под гнет. Гляганый сыр сыр при еде слегка скрипит на зубах.»
Енциклопедичний словар Брокгауза та Єфрона, 1890-1907рр.

Павло Загребельний (народився в с. Солошине, Кобеляцького р., Полтавської обл.) згадував у творі «Вигнання з раю» (переклад з української):
«А есть еще вещь и вовсе уникальная! Ни в каких словарях, ни в энциклопедиях... Овечья гляганка. Слыхали? Теперь есть ацидофилин, кефир, йогурт, но это все не то. Нет в нем ни той силы, ни первобытной загадочности, которой отличается створоженное молоко. Вопросик уже и не для Министерства мясо-молочной промышленности, а для всего нашего нервного времени.
Гриша вспомнил, что у бабушки Левенчихи за божницей всегда спрятана засушенная на палочке овечья гляганка. Опустишь в кипящее молоко - и оно становится плотным - аж скрипит. Но какое дело этому голому человеку до бабушкиной гляганки?»
Користувачі, що подякували Sir за цей допис:
Відповідь

Закладки

« - | - »
Параметри теми

LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.poltavaforum.com/mova-ta-literatura-26/2635-skladayemo-slovnik-poltavskogo-balaku.html
Автор для Type Дата
ua_wordoftheday: в попередньому пості я писало про форуми This thread Refback 14.08.2008 18:17

Схожі теми
Тема Автор Розділ Відповідей Останній допис
Новини Полтавського міського клуба Банзай Кіокушин Карате fragov Кіокушин Карате 20 13.06.2008 12:09
Полтавського «регіонала» увіковічнили в граніті RSS Теревені 9 19.03.2008 17:36

© Полтавський форум. Місто Полтава.
Украинский портАл
Rambler
Украина онлайн

Poltava - Poltava Forum. Полтава Стрелка - Полтава вконтакте.