>>> ДОПОМОЖИ ДІТЯМ НА НОВИЙ РІК! <<<

Групи RSS Календар Учасники Всі альбоми Ігри Блоги Правила

Результати опитування: Чи треба позначати офтопом неполтавські слова?
Так 16 72,73%
Ні 6 27,27%
Голосували: 22. Ви ще не голосували в цьому опитуванні

Відповідь

LinkBack (1) Параметри теми
Старий 20.02.2008   [permalink]
Гуру

Re: Складаємо словник полтавського балаку

Офтоп:
Відповідь:
Допис від Shved Переглянути допис
Дякую,потIшили! З великим задоволенням переглянув дописи знавцIв полтавського балаку та пIдтверджую з огляду на мIй вIк, (сьомий десяток розмIняв )та e корIнним полтавцем,що майже весь перелIк наведених слIв е дIйсно полтавскI ''перли''. Але викликае жаль, що гарну та спIвучу мову центральноI УкраIни останнIм часом засмIчують мовними покручами (летовище, гвинтокрил, автIвка, слухавка та Iн.),а службовцI на чолI з Президентом рахують а не вважають та не бажають навчатися, хоча дуже опIкуються цIею проблемою. Також дуже задоволений вIчливим ставленням дописантIв, бо пIсля проглядання полIтичних боIв схIднякIв та захIднякIв в Iнших форумах вуха в"януть.Бажаю успIху.
ничё се 7 десяток...даже такие пользователи есть..я думал в инете только малолетки да молодёж сидит...
А то что язык "каверкают" это из-за своей необразованости и неуважения к собственному языку, как вы сказали что "есть Большие разногласия межу западной/восточной Украиной,по поводу языка"-это да, А и источником разногласия являються западная часть населения(так как скучно живёться ибо лучше работать языком нежели руками -- я одинаково уважаю и свой язык "І українську мову" так как я патриот своей страны,а разве имеет значение на каком языке разговаривает ПАТРИОТ!!!_)))
"ПС Вам також успіхів"

Ааа мне вчера подруга по телефону заряжает :"В мене є один одногрупник -так він такий "стицько"" меня єто убило на повал )))) Стицько - я то смісл догнал--типа тормоз наверное ??

Востаннє редагував Odo: 20.02.2008 о 09:33. Причина: Automerged Doublepost
-

Відповідь:
Допис від laithemmer Переглянути допис
Сьодня почула - сльозами умилася.
Шо ти там над ним моняєшся? Напиши і всьо!
Монятися - возитися, довго робити.
Я чув це у варіянті мньохатися - шо ти там мньохаєшся? Або, скільки можна мньохатись? Відповідно, значення те саме.

Відповідь:
Допис від **SEM** Переглянути допис
Ааа мне вчера подруга по телефону заряжает :"В мене є один одногрупник -так він такий "стицько"" меня єто убило на повал )))) Стицько - я то смісл догнал--типа тормоз наверное ??
Еге ж, є таке. Значення те саме, що і дурко.

Офтоп:
Відповідь:
Допис від zorge Переглянути допис
Будь ласка, як що Вам так краще. Навiть "Ріхард Вильгельмовiч" не возбраняется
Jawohl, Wilhelmytsch!

Відповідь:
Допис від чудне_створіння Переглянути допис
а в мене питаннячко: вбивча фраза, яка вживається коли щось забув, "скажи, і я скажу..." - то теж полтавський винахід?
Дійсно, доводилось таке чути, але не впевнений, що вислів суто полтавський, а не загально-наддніпрянський.

Офтоп:
І Вам дяки на доброму слові!
Відповідь:
Допис від Shved Переглянути допис
Також дуже задоволений вIчливим ставленням дописантIв, бо пIсля проглядання полIтичних боIв схIднякIв та захIднякIв в Iнших форумах вуха в"януть.Бажаю успIху.
А цю частину Вашого допису особливо приємно було прочитати! Кажуть, ніщо так людині дешево не коштує і так дорого не цінується, як чемність.

Заходьте ще.

Офтоп:
Відповідь:
Допис від Def Переглянути допис
Девушка! Очень Вас прошу, пользуйтесь кнопкой "цитата".
На жаль, це майже безнадійно

Востаннє редагував Odo: 20.02.2008 о 10:19.
змія болотяна ОЧКОва

Офтоп:
ліньки цитати вставляти.

Монятися - мохатися, мохалка (та, або той, які шось дуже довго роблять).
Стицько - не те шоб, дурко, але зміст близький до того. Скоріше "чудак", дурник...
Офтоп:
а мене цікавить слово "кандьор". хтось знає шо воно?

Востаннє редагував Odo: 20.02.2008 о 16:45.
Добрий модер ))

Ніколи не чула ні монятися, ні мохатися, зате мньохатися - частовживане в моїй родині.
Офтоп:
Шо за звір такий "кандьор"?

Востаннє редагував Odo: 20.02.2008 о 16:46.
Користувачі, що подякували Uksus за цей допис:
-

Офтоп:
Відповідь:
Допис від Uksus Переглянути допис
Шо за звір такий "кандьор"?
КАНДЬОР, -у, ч., розм. Рідка пшоняна або гречана каша.

Востаннє редагував Odo: 20.02.2008 о 16:44.
Користувачі, що подякували Odo за цей допис:
Філософф

Відповідь:
Допис від Odo Переглянути допис
КАНДЬОР, -у, ч., розм. Рідка пшоняна або гречана каша.
Я ніколи не вважала кандьор - полтавським словом. Наче часто можна зустріти в укр. літературі(не дуже сучасній).
-

Відповідь:
Допис від kobieta Переглянути допис
Я ніколи не вважала кандьор - полтавським словом. Наче часто можна зустріти в укр. літературі(не дуже сучасній).
Гм... а дійсно!
Пані aneisha, Ви десь це слово зустріли у полтавському спілкуванні наживо, чи у літературі?
змія болотяна ОЧКОва

нє, от аби я викладала тут все шо вичитала в літературі, то тему довелося б періменувати "Шо і де вичитала aneishа?!".
Слово кандьор чула НА ВЛАСНІ ВУХА. неодноразово від жителів Миргородщини.
Гуру

А я кандьор чула постійно від бабусі з Лубен.
Старий 20.02.2008
Odo
Допис видалив Odo.
Філософф

Відповідь:
Допис від Odo Переглянути допис
"ВЛАСНІ ВУХА" пані aneisha мене переконали
Я вірю, що і aneisha чула, і бабуся казала. Але ж слів, які ми чуємо, і які кажуть бабусі - масса . Здається, не за цією ознакою слово називається діалектичним, і не за цією ознакою потрапляє в дану тему. Воно має не звучати в інших регіонах. Тоді воно буде суто полтавським. А так..кандьор - здається, досить розповсюджене слово в книгах про війну, де солдати тільки цим і харчувалися.

Відповідь:
«Блатна мова» — це видатне досягнення інтернаціоналізму — в Україні, як і на теренах колишнього СРСР, побутувала виключно в російськомовному варіанті, тому й не дивно, що видана студія теж російськомовна. Але українські слова активно проникали в російськомовний блатняк. Наприклад, «базлати» — «скандалить», споріднене з «базікати», «шмотки» — зі «шматтям»; знаходимо тут такі українські слова, як «дыбать» — «идти», «шкандыбать» — «идти медленно», «кандыба» — «безногий», «тямить» — «понимать», «чимчикуй» — «скройся», «гамузом» — «группой». Слово «кандьор» — рідна пшоняна або гречана каша — переходить у мову блатних в значенні «суп», слово «доба» («сутки») означає «час». Є і вельми соковиті вислови, пристосовані до емоційних потреб злочинного світу: «дала жаба цицьки» (кажуть про померлого), «народиться на свет» (звільнитися з ВТЗ). Деякі українські слова, пропущені через суспільне дно, набули уїдливого, однак, парадоксально точного змісту: товсту людину називають «салом», українця — «галушкой», буфет на вокзалі — «корчмой», дружинника — «гайдамакой».
http://www.day.kiev.ua/10288/

http://www.slovnyk.net/?swrd=%EA%E0%ED%E4%FC%EE%F0

http://ukrlife.org/main/prosvita/jidlo3.htm - взагалі досить цікаво!!!
Користувачі, що подякували kobieta за цей допис:
Відповідь

Закладки

« - | - »
Параметри теми

LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.poltavaforum.com/mova-ta-literatura-26/2635-skladayemo-slovnik-poltavskogo-balaku.html
Автор для Type Дата
ua_wordoftheday: в попередньому пості я писало про форуми This thread Refback 14.08.2008 18:17

Схожі теми
Тема Автор Розділ Відповідей Останній допис
Новини Полтавського міського клуба Банзай Кіокушин Карате fragov Кіокушин Карате 20 13.06.2008 12:09
Полтавського «регіонала» увіковічнили в граніті RSS Теревені 9 19.03.2008 17:36

© Полтавський форум. Місто Полтава.
Украинский портАл
Rambler
Украина онлайн

Poltava - Poltava Forum. Полтава Стрелка - Полтава вконтакте.