Ви переглядаєте тему Релігія у творчості Т. Шевченка в розділі Мова та Література, що є підрозділом форума Інтереси; Відповідь: Допис від Regen До речі, що стосовно творчості Шевченка, цей вірш мені теж, саме ...
![]() |
| | LinkBack | Параметри теми |
22.08.2008
| [permalink] | ||
| Постійний відвідувач |
Читайте, шановний: ...Кайдани міняються, Правдою торгують. І Господа зневажають, Людей запрягають в В тяжкі ярма.Орють лихо, Лихом заправляють... та ...Якби ви вчились так, як треба, То й мудрість би була своя. А то залізите на небо: «І ми не ми, і я не я, І все те бачив, і все знаю, Нема ні пекла, ані раю, Немає й бога, тілько я!".. і ...Не дуріте самі себе, Учітесь, читайте, І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь. Бо хто матір забуває, Того бог карає, Того діти цураються, В хату не пускають. Чужі люди проганяють, І немає злому На всій землі безконечній Веселого дому... Востаннє редагував Regen: 22.08.2008 о 10:07. | ||
22.08.2008
| [permalink] | ||
| скажений завсідник :) |
В садах кохалися, цвіли, Неначе лілії, дівчата. Пишалася синами мати, Синами вольними... Росли, Росли сини і веселили Старії скорбнії літа... Аж поки іменем Христа Прийшли ксьондзи і запалили Наш тихий край. І розлили Широке море сльоз і крові, А сирот іменем Христовим Замордували, розп’яли... Поникли голови козачі, Неначе стоптана трава. Украйна плаче, стогне-плаче! За головою голова Додолу пада. Кат лютує, А ксьондз скаженим язиком Кричить:”Te deum! алілуя!...” Нащо вже лихо за Уралом Отим киргизам, отже й там, Єй же богу, лучче жити, Ніж нам на Украйні. А може, тим, що киргизи Ще не християни?.. Наробив ти, Христе, лиха! А переіначив Людей божих?! Котилися І наші козачі Дурні голови за правду, За віру Христову, Упивались і чужої, І своєї крові!.. А получчали?.. ба де то! Ще гіршими стали, Без ножа і автодафе Людей закували Та й мордують... Ой, ой, пани, Пани християне!..» Чи в вас єсть бог який-небудь? В нас його немає... Пани вкрали та в шкатулі У себе й ховають. Кати знущаються над нами, А правда наша п'яна спить. Коли вона прокинеться? Коли одпочити Ляжеш, боже, утомлений? І нам даси жити! Чурек і сакля — все твоє; Воно не прошене, не дане, Ніхто й не возьме за своє, Не поведе тебе в кайданах. А в нас!.. На те письменні ми, Читаєм божії глаголи!.. І од глибокої тюрми Та до високого престола — Усі ми в золоті і голі. До нас в науку! ми навчим, Почому хліб і сіль почім! Ми християне; храми, школи, Усе добро, сам бог у нас! Нам тілько сакля очі коле: Чого вона стоїть у вас, Не нами дана; чом ми вам Чурек же ваш та вам не кинем, Як тій собаці! чом ви нам Платить за сонце не повинні! — Та й тілько ж то! ми не погане, Ми настоящі християне, Ми малим ситі!.. А зате! Якби ви з нами подружили, Багато б дечому навчились! У нас же й світа як на те — Одна Сибір неісходима, А тюрм! а люду!.. Що й лічить! Од молдованина до фінна На всіх язиках все мовчить, Бо благоденствує! У нас Святую біблію читає Святий чернець і научає, Що цар якийсь-то свині пас7 Та дружню жінку взяв до себе, А друга вбив. Тепер на небі. От бачите, які у нас Сидять на небі! Ви ще темні, Святим хрестом не просвіщенні, У нас навчіться!.. В нас дери, Дери та дай, І просто в рай, Хоч і рідню всю забери! У нас! чого-то ми не вмієм? І зорі лічим, гречку сієм, Французів лаєм. Продаєм Або у карти програєм Людей... не негрів... а таких Таки хрещених... но простих. Ми не гішпани; крий нас боже, Щоб крадене перекупать, Як ті жиди. Ми по закону!.. По закону апостола Храми, каплиці, і ікони, І ставники, і мирри дим, І перед образом твоїм Неутомленниє поклони. За кражу, за войну, за кров, Щоб братню кров пролити, просять І потім в дар тобі приносять З пожару вкрадений покров!! Надворі вже смеркло, і, тьмою повитий, Дрімає, сумує Ієрусалим. В кедрових палатах, мов несамовитий, Давид походжає і, о цар неситий, Сам собі говорить: «Я... Ми повелим! Я цар над божіїм народом! І сам я бог в моїй землі! Я все!..» А трохи згодом Раби вечерю принесли І кінву доброго сикеру... І цар сказав, щоб на вечерю Раби — рабиню привели, Таки Вірсавію. Нівроку, До божого царя-пророка Сама Вірсавія прийшла, І повечеряла, й сикеру З пророком випила, й пішла Спочити трохи по вечері З своїм царем. . І Гурій спав. Йому, сердешному, й не снилось, Що дома нищечком робилось, Що з дому цар його украв Не золото, не серебро, А луччеє його добро, Його Вірсавію,— украв. А щоб не знав він тії шкоди, То цар убив його, та й годі. А потім цар перед народом Заплакав трохи, одурив Псалмом старого Анафана... І, знов веселий, знову п'яний, Коло рабині заходивсь. Давид, святий пророк і цар, Того не зумію, Що москалі в Україні З козаками діють. Ото указ надрукують: «По милості божій, І ви наші, і все наше, І гоже й негоже!» Тепер уже заходились Древности шукати У могилах... бо нічого Уже в хаті взяти; Все забрали любісінько. О милий боже України! Не дай пропасти на чужині, В неволі вольним козакам! Удар, громе, над тим домом, Над тим божим, де мремо ми, Тебе ж, боже, зневажаєм, Зневажаючи, співаєм: Алілуя! Якби не ти, ми б любились, Кохалися б, та дружились, Та діточок виростали, Научали б та співали: Алілуя! Одурив ти нас, убогих. Ми ж, окрадені небоги, Самі тебе одурили І, скиглячи, возопили: Алілуя! | ||
22.08.2008
| [permalink] | ||
| скажений завсідник :) |
Збиралися кардинали, Гладкі та червоні, Мов бугаї в загороду, І прелатів лава. І три папи, і баронство, І вінчані глави; Зібралися, мов іуди На суд нечестивий Против Христа. Свари, гомін, То реве, то виє, Як та орда у таборі Або жиди в школі... Отій самій, що хилялась По шинках, по стайнях, По чернечих переходах, По келіях п'яна! Ота сама. заробила Та буллу купила — Тепер свята!.. Боже! боже! Великая сило! Великая славо! зглянься на людей! Одпочинь од кари у світлому раї! За що пропадають? за що ти караєш Своїх і покорних і добрих дітей? За що закрив їх добрі очі І вольний розум окував Кайданами лихої ночі!.. Прозріте, люди, день настав! Розправте руки, змийте луду. Прокиньтесь, чехи, будьте люди, А не посмішище ченцям! Розбойники, кати в тіарах Все потопили, все взяли, Мов у Московії татаре, І нам, сліпим, передали Свої догмати!.. кров, пожари, Всі зла на світі, войни, чвари, Пекельних мук безкраїй ряд... І повен Рим байстрят! От їх догмати і їх слава. То явна слава... А тепер Отим положено конглавом : Хто без святої булли вмер — У пекло просто; хто ж заплатить За буллу вдвоє — ріж хоч брата, Окроме папи і ченця, І в рай іди! Конець концям! Задзвонили в усі дзвони, І повели Гуса На Голгофу у кайданах. І не стрепенувся... Перед огнем; став на йому І молитву діє: «О господи милосердий, Що я заподіяв Оцим людям? твоїм людям! За що мене судять! За що мене розпинають? Люди! добрі люди! Молітеся!.. неповинні — І з вами те буде! Молітеся! люті звірі Прийшли в овніх шкурах І пазурі розпустили... Ні гори, ні мури Не сховають. Розіллється Червонеє море Крові! крові з дітей ваших. О горе! о горе! Онде вони! в ясних ризах. Їх лютії очі... Уже крові...» — Пали! пали!..» «Крові! крові хочуть! Крові вашої!..» — і димом Праведного вкрило. «Молітеся! молітеся! Господи, помилуй, Прости ти їм, бо не знають!..» Та й не чути стало! Мов собаки, коло огню Кругом ченці стали — Боялися, щоб не виліз Гадиною з жару Та не повис на короні Або на тіарі. За байраком байрак, А там степ та могила. Із могили козак Встає сивий, похилий. Встає сам уночі, Іде в степ, а йдучи Співа, сумно співає: «Наносили землі Та й додому пішли, І ніхто не згадає. Нас тут триста, як скло! Товариства лягло! І земля не приймає. Як запродав гетьман У ярмо християн, Нас послав поганяти. По своїй по землі Свою кров розлили І зарізали брата. Крові брата впились І отут полягли У могилі заклятій». Та й замовк, зажуривсь І на спис похиливсь. Став на самій могилі, На Дніпро позирав, Тяжко плакав, ридав, Сині хвилі голосили. З-за Дніпра із села Руна гаєм гула, Треті півні співали. Провалився козак, Стрепенувся байрак, А могила застогнала. Мені не жаль, що я не пан, А жаль мені, і жаль великий, На просвіщенних християн. . . . . . . . . . . . . . . . . І звір того не зробить дикий, Що ви, б'ючи поклони, З братами дієте... Закони Катами писані за вас, То вам байдуже Зоре моя вечірняя, Зійди над горою, Поговорим тихесенько В неволі з тобою. Розкажи, як за горою Сонечко сідає, Як у Дніпра веселочка Воду позичає. Як широка сокорина Віти розпустила... А над самою водою Верба похилилась; Аж по воді розіслала Зеленії віти, А на вітах гойдаються Нехрещені діти. Як у полі на могилі Вовкулак ночує, А сич в лісі та на стрісі Недолю віщує. Як сон-трава при долині Вночі розцвітає... Як тая Ченчіо колись Убила батька-кардинала І Саваофа не злякалась. Ні, не прокинулася, спить, А бог хоч бачить, та мовчить, Гріхам великим потурає. Родилась на світ жить, любить, Сіять господнею красою, Витать над грішними святою І всякому добро творить. А сталось ось як. У черницях Занапастилося добро... | ||
22.08.2008
| [permalink] | ||
| - |
Якось довелося прочитати цікаву дискусію про цей рядок, виявляється багато, хто з шевченкознавців піддають сумнівам належність цього рядку Шевченкові. Є підозра на те, що це пізніша вставка совіцьких "шевченкознавців" у рамках боротьби з релігією та пропагандою атеїзму. | ||
22.08.2008
| [permalink] | ||
| Завсідник |
В "Юродивому" є ще такі рядки: А ти, Всевидящеє око! Чи Ти дивилося звисока, Як сотнями в кайданах гнали В Сибір невольників святих, Як мордовали, розпинали І вішали?.. А Ти не знало? І Ти дивилося на них І не осліпло! Око, око! Не дуже бачиш Ти глибоко! уявіть, колись їх наводили як нібито доказ шевченкового атеїзму. | ||
| Користувачі, що подякували Victorious за цей допис: |
22.08.2008
| [permalink] | |||
| - |
Відповідь:
| |||
| Користувачі, що подякували Odo за цей допис: |