Грошова допомога постраждалим у війні!
Магазин спортивного харчування Strong Life
Дерево благодарностей1Благодарности
  • 1 Сообщение от Meladon
+ Ответить в теме
Показано с 1 по 6 из 6.
  1. #1
    horowka
    Гість

    В Різдво зі справжньою кутею


    Пропоную один із сотень рецептів, на мою думку, найбільш класичний...мене саме так вчили готувати в школі і виходило надзвичайно смачно))...

    КУТЯ
    Добре промити і замочити на 4 години 1 кг пшеничної крупи. Пропорція води становить: на одну мірку крупи три мірки води. Після того, як крупа розмокне, ставимо її варитися на помірний вогонь в тій самій воді. Посуд має бути або чавунний, або алюмінієвий, або з нержавійки, щоб каша не пригоріла. Через 1,5 або 2 години, коли каша звариться, вона буде м'яка і досить клейка. ЇЇ потрібно вистудити.

    Тим часом, приготовляємо до каші смаколики, котрі складають неповторний смак куті: мак, мед, горіхи і родзинки.

    По-перше, запарюємо мак. На 1 кг каші беремо 500 грам маку, запарюємо його в воді і добре, через подвійну марлю або дуже густе сито, відціджуємо. Мак треба добре розтерти в макітрі макогоном, причому мак додаємо до макітри порціями (одна столова ложка) і весь час розтираємо. Якщо Ви не маєте макітри— не біда, пропустіть мак 2 – 3 рази через м'ясорубку з густими ножами, ефект буде приблизно такий же.

    По-друге, треба приготувати мед. Меду беремо одну склянку і розбавляємо його теплою кип'яченою водою. Якщо Ви любите солодшу кутю, то можете ще додати за смаком меду або цукру.

    По-третє, приготовляємо горіхи і родзинки. Горіхи треба полущити і подрібнити. Кількість їх можна давати за смаком (я даю 1,5 склянки подрібнених горіхів). Родзинки теж даються за смаком (вистарчає однієї склянки). Їх треба промити. Слід зазначити, що родзинки в куті довго зберігатися не можуть : в теплому місці вони мають властивість швидко набухати і призводити до скисання, тому я раджу додавати їх поступово, по мірі того, яку порцію ви ставите на стіл.

    Це основні інгредієнти куті. Ще можуть додаватися за смаком і бажанням інші складники— цукати, курага, чорнослив і навіть тертий шоколад.

    Тепер всі інгредієнти обережно змішуються в глибокій посудині в такій послідовності: до розтертого маку невеликими порціями додається каша, рідкий мед горіхи і т. д.Справжня кутя має темно сірий колір і неповторний медово-горіховий аромат.

    Можна заливати кутю узваром, я ж більше люблю кутю узваром запивати.

    На один літр узвару нам знадобиться:

    - 125 г - сушених фруктів
    - 75 г цукру
    - 50 г меду

    Узяти сушених груш, яблук, вишень, слив, родзинок. Обдати і залити гарячою водою. Накрити кришкою і поставити на помірний вогонь. Варити 1 - 1,5 години. Після того як узвар охолоне додати мед і поставити у холодне місце.

    :):):):):):):):):):):)Смачної вам куті!:):):):):):):):):):):)

  2. #2
    Offline
    ри?

    Re: В Різдво зі справжньою кутею


    Люблю кутю страшезно. От тільки додаю в неї не узвар, а кип’ячену воду. І родзинок мабуть значно більше, ніж одна склянка)) А назагал саме таку кутю і робимо!
    Нема нічого ліпшого, ніж встати 7 січня і гарненько так навернути куті :)
  3. #3
    Offline
    part of me

    Re: В Різдво зі справжньою кутею


    horowka, дякую вам за рецепт!
  4. #4
    Offline
    Новачок

    Re: В Різдво зі справжньою кутею


    так хочеться на це Різдво куті))....бо друзі кажуть, традиція вмерла!...сама обов*яково наварю і вам рекомендую))
  5. #5
    Offline
    ТАК!

    Re: В Різдво зі справжньою кутею


    готував так
    перловка
    волоські горіхи
    мигдаль
    кешью
    ізюм
    курага
    чорнослив
    мак на молоці
    різні цукати
    і мед

    пропорція довільна за смаком
  6. #6
    Offline
    Новачок

    Re: В Різдво зі справжньою кутею


    А я в цьому році зробив дві куті - одну традиційну з узваром, іншу - на яблучно-виноградному соці. Досить непогано.
    Головне якнайбільше горіхів і маку.
+ Ответить в теме

Теги для этой темы