Рецепт дуже легкий у приготуванні. І відносно швидкий.

Для кексу нам треба:
200 г вершкового масла кімнатної температури
150 г цукру
200 г борошна
1 чайна ложка розпушувача
1 столова ложка ванільного цукру або ванілін (дуже невелику кількість, як сірникову голівку)
дрібка солі (1/4 чайної ложки)
цедра цілого лимона або половина невеликого лимона, подрібненого до стану кашки
4 яйця
І за бажанням:
100-150 г родзинок, замочених в окропі, а потім підсушених і перетрушених борошном чи крохмалем
1 ст. л. коньяку, бренді, рому або пару крапель відповідної есенції

Приготування:
Спочатку змішуємо масло і цукор, потім поступово додаємо просіяне борошно, потім додаємо по одному яйця, за ними - лимонну цедру чи подрібнений лимон. У кінці - родзинки та спиртне.
Вимішуємо. Якщо форма металева - трохи змазати вершковим маслом, а якщо скляна, керамічна чи силіконова - можна обійтись без цього кроку, готовий кекс після вистигання сам відійде від стінок. Виливаємо тісто у форму і ставимо у розігріту до 170-180 °С на 35-40 хвилин. Коли кекс буде готовий - на ньому має з'явитись тріщинка і дерев'яна паличка чи зубочистка має виходити сухою. Також можна випікати у маленьких формочках для кексів, але тоді час приготування скорочується.



П.С. За бажанням можна ще покрити кекс глазур'ю чи ганашем.