Грошова допомога постраждалим у війні!
Магазин спортивного харчування Strong Life
Дерево благодарностей2Благодарности
  • 2 Сообщение от Sky
+ Ответить в теме
Показано с 1 по 4 из 4.
  1. #1
    Sky
    Offline
    Небо в твоїх очах ©

    Шулики з маком


    При нагоді вітаю всіх з Маковієм. заодно трохи оживлю розділ, бо давненько тут рецептів не було.

    Традиційна українська випічка до медового Спасу (Маковія) - це шулики. І як говориться, все геніальне - просте. Бо рецепт цей дуже легкий. Так як посту мало хто придержується, то цей рецепт - не пісний, а тому й смачніший
    Отже для тіста нам треба
    2 склянки кефіру або домашнього кисляку з вершком (так як було в мене)
    1 яйце
    5+ склянок борошна
    1 ч.л. соди або розпушувача
    1 склянка цукру
    1 ст. л. ванільного цукру
    1/4 ч.л. солі
    Для маково-медової поливки
    200 г маку
    1,5 л кип'ятку
    мед та/або цукор за смаком.

    Замішуємо тісто. Спочатку збиваємо яйце, потім додаємо цукор, кисляк (якщо берете магазинний кефір, то треба ще додати 50 г розтопленого вершкового масла), сіль, поступово вводимо борошно до того моменту, коли тісто перестає прилипати до рук. Вимишувати слід ретельно і добре. В результаті маємо отримати пластичне тісто. Але не переборщіть з борошном. Якщо тісто буде туге - і шулики вийдуть тверді. Якщо ж раптом додали лишку борошна - виправити можна додавши трохи води чи кефіру.

    Далі присипаємо стіл борошном, розкачуємо в товщину пальця (1-1,5 см) і ножем ріжемо на ромби. Можна також повидавлювати круглі коржики склянкою, але це займе трохи більше часу. В цей час гріємо духовку до 200-220 °С. Лист застеляємо пергаментом, викладаємо наші коржики і злегка наколюємо виделкою, щоб бува не потріскались.
    Ставимо в духовку хвилин на 15. Але після 10-ї хвилини слідкуємо уважніше. Коли зверху коржики стануть золотаві - виймаємо.

    Для приготування макової поливки перше, що слід зробити - це затерти мак. Так як у ступці це робити важче, то на допоможу приходить кавомолка "Мрія" (прівєт Воланду ). Перетертий мак заливаємо кип'ятком і прикриваємо, щоб настоявсь з півгодинки. Далі в поливку додаємо мед або/та цукор за смаком, але зазначу, що слід робити солоденьку, бо шулики не сильно солодкі.
    Коли шулики і поливка трохи вистигнуть, то кладемо їх в глибоку тарілку (якщо вони величенькі - то краще трохи поламати) і поливаємо поливкою (тавтологія вишла, вибачте ).
    Малими ми настільки любили ці коржики, що мама і тітка пекли їх не лише на Маковія, я й просто так. Але тоді цукру треба збільшити в 1,5-2 рази.

    Смачного!

  2. #2
    Offline
    штатний скептик

    Re: Шулики з маком


    Плюс сорок за бортом - пішов вірменський матнакаш і медово-макова поливка. Включати плитку зайвий раз - ой, як гидко))
  3. #3
    Sky
    Offline
    Небо в твоїх очах ©

    Re: Шулики з маком


    Любаша, нє, то не то )) Кондішн спасає, та й біля плити всього 30 хвилин, бо в два заходи пік.
  4. #4
    Offline
    Пророк

    Re: Шулики з маком


    Вчора купила макову начинку (да, простітє, не сама товкла) і хотіла вранці зробтити млинців з маком. Але не вистачило сил - спека. Перенесла це діло на вечір. Оце смажила о 22-й, під вентилятором, невелику зовсім кількість (6 шт), але все одно чуть не здуріла від жари. Це я мабуть тиждень не вмикала плиту. Думаю, та шо там - 15 хв на блини. Капець...
+ Ответить в теме