Так як є домашні яблука, але довго вони лежати не будуть та і гризти просто так вже не хочеться, шукаю для себе нові рецепти. Цього разу англо- американська кухня, а саме крамбл (crumble). Начинка може бути дуже різноманітна, а готується все швидко і легко.
І так, для яблучно-ягідного крамбла нам треба:
для начинки

1 кг яблук (вага нечищених)
200-300 г ягід (у мене суміш із заморожених вишень, чорниць, журавлини)
100-150 г цукру (0,5 - 3/4 склянки*)
сік половини лимона, можна також зняти цедру
1 ч. ложка меленої кориці, можна маленьку дрібку мускатного горіха
для крихти (шрейзеля)

260 г борошна (1,5 склянки)
також можна брати кукурудзяне борошно або суміш пшеничного борошна та вівсянки швидкого приготування (4:1)
150 г вершкового масла
175 г цукру (трохи неповну склянку*)
по 1/2 ч. ложки кориці та солі
10 г (пакетик) ванільного цукру
* - склянка 250 мл.
Переходимо до приготування. Чистимо та нарізаємо яблука (тонкими пластинками чи кубиком середнього розміру). У сотейник (сковороду, каструлю) викладаємо нарізані яблука, ягоди, цукор, сік (якщо яблука солодкі, інакше не додавати) та цедру лимона, спеції, перемішуємо і трохи протушуємо, до стану напівготовності. Якщо ягоди чи яблука віддали багато рідини, ситуацію виправить додавання 1-єї столової ложки крохмалю.

Тим часом (поки готуються яблука), робимо крамбл. З'єднуємо борошно, цукор (білий і ванільний), корицю, вівсянку (повторюсь, її можна не класти, але вона надасть більшої хрусткості), нарізане кубиком масло. І вимішуємо до стану крихти. Якщо буде злипатися, то треба додати ще трохи борошна.
Далі у форму (керамічну, скляну) або порційні формочки (так навіть буде краще) на дно викладаємо підготовані яблука, а на верх викладаємо крихту, злегка розрівнюємо (руками або пристукуючи форму) і ставимо це у розігріту до 180С духовку. 35-45 хвилин (доки верх стане золотавим). Чекаємо доки трохи вистигне, а тим часом готуємо каву/чай.
Сервірувати можна як сам крамбл, так і за бажанням подати з кулькою вершкового морозива (якщо десерт ще теплий).
Смачного.


П.С. У начинку можна додавати родзинки, горіхи. А верх матиме цікавий вигляд, коли або в крихту, або просто зверху додати пластівці мигдалю.